MAGYAR motívumok

♫ magyar kortárs, magyar népzene, improvizációk ♫

A MŰSOR TÉMÁJA:

Tiszteletadás és fejhajtás a magyar zene előtt.

A koncert „magyar tájakon” vándorolva kísérli meg körbejárni és megkeresni a kapcsolatot a kortárs zene, a népzene, és a népi ihletésű improvizációk között. Tánccal, szóval, énekkel, muzsikával…

A MŰSOR MŰFAJA:

Szándékuk a magyar kortárs zenéből visszatekinteni és visszaeredeztetni a népdalfeldolgozásokra, eljutni a tiszta népzenéig, majd elkalandozni a népi ihletésű improvizációra anélkül, hogy ezeket a műfajokat elegyíteni próbálnák, noha az előadók közül vannak, akik ezen műfajok egyesítésének a legkiválóbb művészei.

Fő ismérve, hogy a programban a mai magyar zeneszerzők művei ugyanúgy jelen vannak, mint a százéves nagyjaink, a népi ihletésű írott zene, a népzene, vagy éppen a népzenei ihletésű jazz.

A műfajok közötti átjárhatóságot az alapvetően különböző stílusokat képviselő előadók együttes munkája biztosítja, és hozza közel a hallgatóhoz.

A MŰSOR ELŐADÓI:

Ezt a koncertet Fülep Márk fuvolaművész keltette életre, találta ki és keresett hozzá előadótársakat. A szíve ügyének tekintett műsor első előadása 2007. szeptemberben volt a Fonó Budai Zeneházban.

A műsor keretét a Borbély-Fülep-Lukács trió adja. A trió tagjai: a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály jazz zenész (klarinét, szaxofon, tárogató, kaval, tilinkó), a klasszikus zene mellett népi flótákon is játszó Fülep Márk fuvolaművész (fuvola (Magyar Állami YAMAHA), altfuvola, piccolo, népi flóták, tilinkó, pásztorfurulya) valamint a sokoldalú, számos formáció tagjaként ismert Lukács Miklós cimbalomművész. Rendkívül izgalmas és kulcsfontosságú a cimbalom mindent átívelő szerepe.

A műsorban Borbély Mihály jazz fúvószenésznek ( www.mihalyborbély.hu ) a kortárs zenei játéka kirándulás, Fülep Márknak a népzene. Mindkettő játékát Lukács Miklós fogja össze, az ő elsősorban világzenei tudása −amely magába foglalja a kortárs zenei jártasságát éppúgy, mint a jazzt − garancia egy egységes kép megteremtésére.

A trióhoz vendégként csatlakozik a gyönyörű hangú Bognár Szilvia népdalénekes, Sipos Mihály népzenész (MUZSIKÁS Együttes) és a műsorban egyedülálló produkcióval fellépő Farkas Zoltán „Batyu” néptáncos-ütőgardonos előadóművész és felesége, Tóth Ildikó néptáncosok.

A MŰSOR KÖZREMŰKÖDŐI:

Minden egyéb lehetőség a művészeti vezető és társai döntéskörébe tartozik, amely a program folyamata és sikere érdekében elengedhetetlen. Az esthez csatlakozhatnak tehát mások is, hogy egészebb legyen, ami egy színes magyar gálaműsorrá emeli a programot.

A MŰSOR IDŐTARTAMA, AJÁNLÁS:

Kétrészes előadás ajánlott, amely 15 perces szünettel elérheti a 2 óra 15 percet.

Egyrészes előadás esetén nem érvényesülnek eléggé a közreműködők, ezért ez nem ajánlott. Ha mégis, akkor is az egyrészes előadás szünet nélkül 90 percig tart.

A Magyar motívumok produkciót leginkább hazánk nemzeti ünnepén/ vagy ahhoz közel, a zene ünnepén / vagy ahhoz közel, illetve a kultúra valamely jeles ünnepén / vagy ahhoz közeli napon ajánlott szervezni. Külön hangsúlyozandó a műsor kortárs magyar zeneszerzők és a magyar népzene vonatkozása.

 

Összegzés A műsor összeálításárólról :

A produkciót tekintetes szakmai elismerés övezi, nevezetesen, hogy kortárs magyar szerzők művei ugyanúgy jelen vannak benne, mint a 100 éves nagyjaink (Bartók, Lajtha, Kodály), a népi ihletésű írott zene, a népzene, vagy éppen a népzenei ihletésű jazz.

A műsor elég flexibilis és sokféle ívelésű ahhoz, hogy bármilyen irányba lehessen nagyítani, súlyozni mondanivalóját. Hogy mindenki méltó helyet kaphasson, ahhoz minél hamarabb rögzíteni kell felkéréskor a műsor koncepcióját.

 

SAJTÓMEGJELENÉS, FELVÉTELEK:

DVD-felvétel: 2009.01.22. Magyar Kultúra Napja, Budaörs
Koncertfilm: 2011.06.10 Művészetek Palotája

 

AHONNAN A MŰSOR ELINDULT, PRÓBAHELYSZÍNÜNK:

Fülep Márk, fuvolaművész
művészeti vezetőVissza