2017.09.23.
Mély fájdalommal tudatom a koncertjeink után érdeklődő kedves barátaimnak, hogy 2017. szeptember 23-án, szombaton a déli órákban derűvel és alázattal visszaadta lelkét Teremtőjének Gábor József zongoraművész. Egy személyben volt kamaramuzsikus, karmester, zenetudós, tanár, népművelő és kitűnő hangszerelő, aki őszinte, teljes lényével muzsikált. Most már az angyalok közt zongorázik... Óriási veszteség a magyar zenésztársadalomnak. Koncertjeinket 13 érlelte a gondviselés, s most 7 előjegyzett koncertem volt vele, benne Gödöllői Kastély, Bach összes rádiófelvétel, külföldi utak... Személyében legjobb zenésztársam, barátom, mentorom és tanárom veszítettem el... Hálás vagyok sorsomnak, hogy ismerhettem Őt és tanulhattam Tőle.
2017.09.11.
UNESCO SZÉKHÁZ, PÁRIZS - KODÁLY-ÉV - MAGYAR MOTÍVUMOK
2017.09.10.
Az Óbudai Társaskör vendégeként ebben az évadban Gábor Józseffel romantikus estet adunk. Mindenkit szeretettel várunk október 16-án hétfőn 19 órakor.
2017.09.09.
Magyar Motívumok a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón szeptember 21-én 19 órától. Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed E78. Utánunk Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz.
2017.08.01.
Megtiszteltetés volt számomra koncertet adni a 45. Amerikai Fuvola Fesztiválon (NFA). Mint Myrna Brown ösztöndíjas előadó, önálló koncertet adhattam. A koncertem címe Magyar képek volt. A műsor első felében a XIX. századvégi későromantika magyar zenéjére fókuszáltam, a verbunkos muzsikától egészen kortárs zenéig. A második részben a gazdag Kártát-medence hagyományos zenéiből adtam ízelítőt, amelyeket különféle pásztorfurulyákon, flótákon és tilinkón mutattam be. Kamarapartnerem a kiváló Colette Valentine (Texas) zongoraművésznő volt.
2017.07.28.
Kanadaban vagyok, koncertek utan, kurzus elott. Nem keves izgalom es keszulodes elozi meg utam az Amerikai Egyesult Allamokba. Ket het mulva irany Minneapolis!
2017.04.04.
Románia, Erdély. Három koncert, három városban. Várnak a csodálatos tájak, és még csodálatosabb emberek Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen és Bukarestben május végén. Oláh Tibor erdélyi magyar és más, Romániához vagy más határainkon túli kötődésű magyar zeneszerző művei lesznek műsoron.
2017.04.02.
Bach est volt tegnap Pápán a Bartók Béla Zeneiskolában. Csodálatos szervezés, kitűnő közönség! Nem győzök betelni vele! Minden fuvolatanár eljött. Álom szép este volt BACH muzsikáját együtt hallgatni. Igazi érző, értő közönségünk volt. Annyi jó van ebben a mély muzsikában!...
2017.01.28.
MATUZ 70 Országos Fuvolás Találkozó, Debrecen. A hazai fuvolás társadalom örömteli találkozóra, Matuz István köszöntésére jött össze. A résztvevők arcáról visszatükröződött a boldogság, egymás elismerése, a közösségben rejlő építő erő. Kiváló szervezés! Matuz István Fejetlenen című 6. Studiumát adtam elő. Félig komoly, félig komolytalan zenei előadás, zenei paródia, karikatúra, bohózat, pantomim... MOZART KONZERT - MOZERT KONZART.
2017.01.10.
Január 22. vasárnap 19 órakor a Magyar Kultúra Napján Magyar motívumok a MOM Kulturális központban. 25-30 néhány perces zeneszámok egymásutánja szünet nélkül 80 percben. Első előadásunk trió formájában (Borbély Misivel és Lukács Miklóssal) 2007-ben volt a FONÓ-ban, akkor még Hommage a Magyar címmel. Akkortájt kb. félévente előadtuk valahol, majd 2011-ben a MÜPÁ-ban. Előadások során egy-egy közreműködő (népdalénekes, táncos, színészek) is csatlakozott hozzánk. A MÜPÁS produkció igazi gálaműsor volt. Az alapkoncepció kezdetektől fogva változatlan: hogy a zenei műfajok finoman váltsák egymást, sosem szándékosan keverve. Nem cél a zenei párhuzamok kergetése és nem a ma divatos crossover formában szerkesztettük eggyé. A koncerttől nem szabad teátrális hangzásokat és látványt várni, az előadást mindvégig intim kamarahangzás jellemzi: szólók, duók, triók váltakoznak, amelyet egy táncospár tesz élővé, közelivé, elevenné... magyar kortárs / népzene / jazz zeneszerzők: Kurtág, Borbély, Sáry, Farkas, Lajtha, Bartók népzenék: palóc, gyimesi, mezőségi, alföldi, dunántúli, moldvai, román Esetleges zenei találkozások a hangok természetéből fakadnak majd csupán -lásd Bartók lejegyzése cimbalmon-, az est magyar zenei mozaikok bemutatásából áll. Magyar motívumok. Tánccal, muzsikával. http://momkult.hu/esemeny/magyar-motivumok-magyar-kultura-napja/
2016.10.15.
Meglátogattam Genfben a Kodály Stúdiót, ahol megismerkedtem Klara Gouël igazgatónővel, Nataliya Neykova Vincenta fuvolatanárral és tanítottam. Este a Genfi Magyar Kulturális Központban adtam hangversenyt.
2016.10.15.
La Cote Flute Festival Svájc, Gland - Auréle Nicolet emlékére. A négynapos fuvolafesztiválon egyedül voltam magyar résztvevő. Többnyire franciák, svájciak, olaszok léptek föl, akik a környező nagyvárosok szólistái, professzorai. Szerepelt kanadai-svájci, német, osztrák, horvát, amerikai, japán fuvolaművész is. Régi zene, modern zene, jazz koncertek, mesterkurzusok, kiállítás és vásár. Jómagam eklektikus szólóműsort vittem, (szokásomhoz híven magyar népzenét és modern és zenét), amelyet a Koncertek menüpontban megtalál a T. Olvasó. http://www.flutefestival.ch/cms/
2016.04.25.
Két óra Bach. Régóta terveztem ezt a műsort Gábor Józseffel. A nagy német barokk mester, Johann Sebastian Bach muzsikáját játszani egész este. A szép tavasz meghozta a várva-várt alkalmat. A műsorral kapcsolatban itt tájékozódhat a Tisztelt Olvasó: www.fidelio.hu/klasszikus/2016/04/06/ket_ora_bach
2015.11.15.
Vannak még csodák! A Csodalámpa Alapítvány megszépíti a beteg gyerekek életét. Részt vettem az alapítvány munkájában. www.csodalampa.hu
2015.07.25.
A fesztivált követően 4 hetes turnéra indultam, amelyen nagyszerű emberekkel találkoztam és felejthetetlen élményekben volt részem. Az elmúlt 5 hétben mintegy 28 művet szólaltattam meg, 7 koncertem volt, és kisebb kurzusokat tartottam. Koncerteztem Gero Erikkel és a nagyszerű Melissa Shriner énekesnővel. Segítőimnek hálás vagyok az utazás létrejöttéért!
2015.06.30.
2015. 06. 18-21. között részt vettem a Kanadában a 2. Canadien Flute Convention fesztiválon. Torontó belvárosában, a St. Michael Egyetemen megrendezett nagyszabású találkozónak 100 meghívott előadója volt, az események egy időben 10 helyszínen zajlottak. Panorama of Hungarian Music című műsoromat 20-án adtam elő. Sikert hoztak a magyar népi hangszerek, amelyek bemutatóját is műsoromba illesztettem.
2015.03.01.
Budaörsi Fuvolás Napok
2014.10.20.
Dob és Tánc / Hommage a Weöres Sándor. Sáry László estjein a közeljövőben többször közreműködöm a Katona József Színházban. Közreműködnek a színház színművészei.
2014.10.14.
A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál szervezői az idén 70 éves Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző, karmester tiszteletére rendezett koncerten műveiből állítottak össze egy csokorra valót. Ebben a műsorban játszottam a szerző Cadenza c. szólófuvola művét.
2014.09.01.
Tilmann Beller atya (szöveg) és Alois Lugitsch (zene) MÁRIA című musicalje a nyári musical tábor és próbahétvége után a budaörsi Városi Klubban október 4-én szombaton 18 órakor és 5-én vasárnap 11 órakor lesz látható. Az előadásokat októberben Schönstatti Világtalálkozó három előadása követi. Ének-, zene- és tánckar: a schönstatti nagycsaládos fiatalok alkalmi színi társulata.
2014.01.02.
Carl Philipp Emanuel Bach zeneszerző születésének 300. évfordulójának alkalmából hangversenysorozattal ünnepel a Bartók Rádió. A jubileumi évadnyitó hangversenyre a Magyar Rádiótól kaptam a megtisztelő felkérést. Carl Philipp Emanuel Bach fuvolaművei az egyetemes zenetörténet és a fuvolarepertoár legkiválóbb darabjai közé tartoznak; a darabok nagy száma miatt a legtermékenyebb első számú fuvolás szerző rangjára emelik a neves Bach gyermeket. Gábor József zongoraművésszel szonátákat adtam elő, közreműködött Hegyi Bernadett koloratúr szoprán énekművésznő. A koncertet január 11-én 16:12-kor közvetíti a Bartók Rádió. www.mr3.hu/studiohangversenyek Kép forrás: www.cpebach.de
2013.09.01.
A Gramofon 2013. őszi számában olvasható rólam egy terjedelmes írás. Két éve készült lemezemről Hollós Máté zeneszerző számol be a rá jellemző gondos aprólékossággal. Jómagam nagy hálával fogadom sorait és azzal a hittel, hogy a sok ezer hangból néhány maradandót is sikerült talán alkotni.
2013.06.27.
Varázserdő címmel komponáltam fuvola kamaradarabot. A mű ajánlása Urbán Gyula írónak, bábrendezőnek szól, a közöttünk régóta tartó barátság ajándékaként. A budaörsi együttesem által megszólaltatott bemutatót a keszthelyi kurzusom növendékeinek példás előadása követte. Alkotási vágy olykor elkapja az előadót, ez esett meg velem is, nem első ízben. Az ihletet hálás szívvel fogadja be az ember, és nyitott lélekkel veti papírra.
2013.06.07.
Gábor József zongoraművésszel immáron tíz éve játszom együtt. Koncerteztem vele itthon ugyanúgy, mint külföldi útjaim során Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában Romániában, vagy a Mari Köztársaságban.
2012.12.24.
Az előző hírben említett Vivaldi versenyművek fuvolára és fuvolaegyüttesre bemutatója után, nagyszerű kamaratársakkal tettem zenei utazásokat. A két éve megálmodott hangverseny megszólalt december 21-én. Az ősi magyar karácsonyi énekeket népzene és improvizációs impressziói ölelték körül, amelyet Szokolay Dongó Balázzsal és Dés Andrással adtam elő. Altfuvola-fujara-kanna tró; gimesi pásztorfurulya-gardon muzsika, csángó marimbás-kavalos-tilinkós-darboukás öves mellett volt a képen látható orgona-duda-csörgődob trió is, két gyermekhanggal ékesítve. Bizony orgonálok is, ha van kivel és van kinek... A koncert után napokig nem tudtam aludni. A közel 2,5 órás műsor anyagát magam hangszereltem, komponáltam. 16-an 20-féle hangszert szólaltattunk meg. Valóságos álom volt! Mi így kívántunk áldott karácsonyi ünnepeket hálás közönségünknek. DVD és TV-felvétel készült. A koncertről többet a kiritikák között talál a T. Olvasó.
2012.10.24.
Elkészült két legújabb átiratom, kettő igazi gyöngyszem a zeneirodalom kincsestárából. Vivaldi: g-moll "Az éjszaka" fuvolaverseny és A négy évszakból "A tél" f-moll hegedűverseny átirata fuvolára és fuvolaegyüttesre, alt- és tenorfurulyára, csembalóra. Bemutatója december 21-én lesz a Budaörsi Adventen, saját fuvolaegyüttesemmel. Kell ennél nagyobb öröm, mint amikor az ember saját növendékei körében muzsikálhat? A műsor másik felét ősi magyar karácsonyi énekek töltik ki, sok kedvesen csengő dallal és sokféle hangszer improvizációjával, amelyet Szokolay Dongó Balázzsal és Dés Andrással fogok megszólaltatni. A koncertek menüben bővebb információra lelhet.
2012.05.14.
A kínai Nagy Fal minden idők legelképesztőbb vállalkozása, építéstechnikailag páratlan méretű alkotás. Szerepe kezdetben kínai törzsek, fejedelmek védelme volt az idegen betolakodók ellen. Legelső szakaszai Kr. e. 220 körül, mai formája 1368-1644 között, a Ming-dinasztia idején épült. A világ leghosszabb fala nem kevésbé kanyargós, mint az életünk: 2013-ra meghívásom van Kínába. Hogy mennyire lesz kacifántos az út (értsd: ügyintézések sokasága), mire eljutok, kiderül. De remélem várakozásom nem hiábavaló, és lesz időm zenével foglalkozni, hogy a magyar kultúrát méltó módon képviselhessem a Föld másik felén.
2012.05.04.
Hat éve szívemben melengetett ötlet van kibontakozóban: Lajtha László Marionettek c. kamaraművére bábjáték készülhet? Ha így lesz, világpremier lesz! A nagy magyar Triász neves komponistája, a tollát precízen és sűrűn forgató Lajtha zeneműve megérdemli a figyelmet. Alakul a stáb és magam is ámulok, milyen remek lesz, s közben megtanulom megbecsülni előbb én, aztán remélem Önök is. Ritkán hallott zeneműre bűbájos mesejátékban elmélyülni. Kellenek manapság a csodás élmények, új benyomások... Higgyék el, azon dolgozunk!
2012.02.01.
LAJTHA-ÉV: 2012-ben ünnepeljük Lajtha László születésének 120. évfordulóját és 2013-ban emlékezünk meg halálának 50. évfordulójáról. A XX. század első felének Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett legjelentősebb magyar zeneszerzője, népzenekutatója és zenepedagógusa, továbbá zongoraművész, karmester, egyházzenész, hangversenyszerkesztő és zenei ismeretterjesztő, hangszertörténeti szakember, a nemzetközi kultúrdiplomácia kiemelkedő alakja, hazai és európai tudományszervező… Életének sok-sok szála összetéveszthetetlenül egyedi szövedéket alkot. S bár munkássága sok tekintetben valóban rokon a nála egy évtizeddel idősebb Bartókéval és Kodályéval, legalább ugyanannyira különbözik is az övékétől. Egészen egyéni utat járt be. Lajtha László "fuvolás" szerző is, azaz a fuvolások sokat köszönhetnek neki, mert sok darabbal ajándékozta meg repertoárukat, ezért különösen kedves számomra, hogy alakul az évfordulók kapcsán néhány szép esemény...
2011.12.30.
Gyöngyössy Zoltán tragikus autóbalesetben meghalt... A hihetetlen hír teljesen felfoghatatlan... Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora szavait idézem: "Őt siratjuk, és -mint mindig, amikor nagyot veszítünk – saját magunkat is. Mert hiánya, ugyanúgy, mint egykori jelenléte, immár kitörölhetetlen nyomot hagy bennünk." ...jelenleg többet írni képtelen vagyok. Rengeteget köszönhetek neki, s még mennyi mindent köszönhettem volna... Halála előtt érthetetlenül állunk. Isten nyugosztalja Őt!
2011.12.18.
Életem egyik legnagyobb élményében volt részem a mai nap. Első népi furulyás növendékemmel, aki egyben a budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola első népi hangszeren tanuló növendéke, a 8 éves László Annával magyar karácsonyi betlehemes énekeket énekeltem és furulyáztam.
2011.11.01.
Most már biztos: Gerendás Péter előadóművész és családja lesz a fuvolaegyüttesem egyik jövendőbeli koncertjének vendége. A dalokat megbeszéltük, a hangszerelést kezdhetem.